Aktualności
Akademia Kulinarna w Krakowie. Spotkanie z Modestem Amaro 15 II 2020
14.02.2020
Komunikaty
Wpis może zawierać nieaktualne dane.
#GwiazdkaMichelin #AtelierAmaro
Najbliższy weekend w naszej Akademia Kulinarna w Krakowie zapowiada się NIEZWYKLE ciekawie i bardzo bogato w doświadczenia wszelakie. A ileż różnych degustacji przed nami!
Maciej Jaros opowie nam o technologi wytwarzania miodów i o ich zaletach. Jan Torba mówić będzie o wędlinach i mięsach! O metodach produkcji grzybów i o tym jak je jadać opowie nam sam założyciel gospodarstwa - Tomasz Grela. Z kolei Agnieszka Sakowska o hodowli ślimaków. Brzmi zacnie, prawda?
A w sobotę, spotkanie ze zdobywcą pierwszej polskiej gwiazdki Michelina - nie musimy chyba przedstawiać?
Czym jest praca w restauracji według Wojciecha Modesta Amaro? Oddajmy mu głos. Już w sobotę 15 lutego możliwość osobistego spotkania ze zdobywcą pierwszej polskiej gwiazdki Michelina w Akademii Kulinarnej w Krakowie - ostatnie wolne miejsca!
Zapisy pod numerem telefonu +48696236986. Zapraszamy serdecznie!
Akademia Kulinarna w Krakowie została utworzona przy Wydziale Historii i Dziedzictwa Kulturowego UPJPII w Krakowie.
dziedzictwo – tradycja – kultura – nowoczesność
Spotkania AKADEMII KULINARNEJ odbywają się w wybrane weekendy od listopada 2019 r. do czerwca 2020 r.
Propozycja AKADEMII KULINARNEJ skierowana jest zarówno do osób związanych z branżą kulinarną, jak i do pasjonatów kuchni i tradycji kulinarnej oraz tych, którzy wiążą swoją przyszłość z szeroko pojętą praktyką kulinarną, również w perspektywie ekologii i ruchu slow food.
Inicjatorami powołania do życia Akademii Kulinarnej w Krakowie, są pracownicy UPJPII
dr hab. Józef C. Kałużny – kierownik projektu
dr hab. Paweł Polak, prof. UPJPII – odpowiedzialny za moduł wina
dr Sławomir Dryja – odpowiedzialny za moduł piwno-słodowniczy
mgr Artur Kinasz – kierownik merytoryczny projektu
mgr Alicja Kałużny – sekretarz projektu
AKADEMIA KULINARNA to zajęcia teoretyczne, obejmujące historię, kulturę, dziedzictwo żywieniowe i sztukę kulinarną wraz z omówieniem zagadnień szczegółowych oraz zajęcia praktyczne połączone z ćwiczeniami na miejscu i w terenie lub wyjazdami studyjnymi. Moduł praktyczny obejmie kurs dziennikarstwa kulinarnego, merketingu kulinarnego, fotografii kulinarnej oraz przybliżenie uczestnikom konkretnych grup produktów (omówionych w perspektywie współczesnej, historycznej oraz w ujęciu praktycznym) ze szczególnym uwzględnieniem tradycji polskiej i lokalnej oraz tradycyjnych metod wytwarzania.
Czym jest Akademia Kulinarna w Krakowie, jak działa i co oferuje? Więcej na stronie internetowej:
https://akademiakulinarna.edu.pl/
https://www.facebook.com/AkademiaKulinarnawKrakowie
A tymczasem, w najbliższą sobotę, spotkanie z Wojciechem Modestem Amaro.