Aktualności

„Będzie słodko i smaczno” – spotkanie z Jarosławem Dumanowskim 14 X 2021

08.10.2021 Komunikaty
Wpis może zawierać nieaktualne dane.
Data: 14.10.2021
Miejsce wydarzenia: ul. Bernardyńska 3, 31-069 Kraków
Godzina: 18:00 - 20:00
Przejdź do kalendarza pokaż na mapie

 

Najbliższy czwartek (14 X) w Akademii Kulinarnej w Krakowie działającej przy Wydziale Historii i Dziedzictwa Kulturowego UPJPII w Krakowie zapowiada się NIEZWYKLE ciekawie. Gościem będzie redaktor serii „Monumenta Poloniae Culinaria” dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK (Wydział Nauk Historycznych).

– Krakowskie „Kuchmistrzostwo” to najstarsza polska książka kucharska, niestety nie zachował się ani jeden jej egzemplarz. Mimo wielu poszlak nie byliśmy nawet całkowicie pewni, czy taka książka w ogóle istniała – mówi Jarosław Dumanowski. – Kopię tego tekstu rozpoznaliśmy niedawno w zbiorze receptur spisanych w połowie XVIII w. na Wołyniu. „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako i ciast robienia”, który właśnie opublikowaliśmy jako ósmy tom naszej serii „Monumenta Poloniae Culinaria”. Zawiera m.in. ponad 220 receptur z zaginionej najstarszej polskiej książki kucharskiej.

Dzięki nim możemy się dowiedzieć jak „ptacy mają być działani”, jak coś oszafranić, omaślnić i osmalczyć oraz w jakim sosie podawać wiewiórki. Możemy sprawdzić, co należy podać w Wielki Czwartek, czym się różni post piątkowy od „karmi sobotniej”, jak przyrządzić farmuszkę i po co w wacku nosi się ocet. Książka kucharska sprzed prawie 500 lat opowiada o zapomnianym smaku, poście, tożsamości i wyróżnieniu. I oczywiście o kuchni…

 

Spotkanie odbędzie się 14 października 2021 r., o godz. 18:00, w auli przy ul. Bernardyńskiej 3 w Krakowie.

 

Więcej o autorze i staropolskiej kuchni
YouTube | Kuchnia bardzo staropolska
NaTemat.pl/blogi/dumanowski

 

Galeria zdjęć

Pliki do pobrania

fundusze_europejskie.jpg

reczpospolita.png

unia_europejska.jpg

Informacje o cookies ....

Zapisano